Avbrott

Härom dagen fick jag ett mail från en kompis. Han har precis försvarat sin doktorsuppsats & lyckats med bravur & är nu både jobblös & hemlös, pga. något man ibland refererar till som "the situation", det onämnbara. Fast helt hemlös är han inte för han bor hos sin mamma & pappa & några släktingar i staden Srinagar i Kashmir. Så han sitter inte i sjön. Snarare i snön.
För ett par dagar sedan började det snöa i Kashmirdalen. Det tycker man inte är så konstigt om man är uppvuxen i Sverige & det tycker man inte heller i Kashmir som ligger vid Himlayas fot. Men som alltid varje vinter blir det ju ett jävla helvete så fort det kommer någon enstaka centimeter. I Göteborg spårar spårvagnarna ur & bussen tar sig inte upp till Guldheden & alla blir helt galna på att beredskapen är så usel. & samma gäller i Kashmir. För jisses, trots att det snöar varje år ungefär vid samma tidpunkt så blir det ett jäkla kaos. Men Srinagar har inga spårvagnar. & staden är den mest belägrade i världen. Av militär alltså. Så nu när det snöat litegrann så har strömmen gått - i hela staten. Kashmir tillhör Indien (fast därom tvistas - därav den militära närvaron) & den enda vägen som förbinder Kashmir med övriga Indien är National Highway 1A. & där står det still, ja där rör det sig inte en centimeter. Så en hel stat på drygt 222 kvadratkilometer med tolv & en halv miljon invånare är insnöade.


I min kompis mail stod det att han inte hade så utsvävande nyårsplaner. Elförsörjingen stängs av redan klockan åttta på kvällen & sedan blir det mörkt. Han trodde att det var sovdags vid klockan tio. Så stora, medvetna, elavbrott har inte varit på många år. Man säger att det är för att spara på resurserna. Ett par dagar efter nyår, innan det hade snöat alltså, lessnade folk. Temperaturen hade gått ned mot nollstrecket & det är ju rätt bökigt när man inte har någon elektricitet & varken skolor sjukhus intefår tillräcklig strömförsörjing. Folk hemma klarar sig genom att elda med fotogen. Men det är hemskt brandfarligt, fast att man använder det ändå mest hela tiden för värme, ljus & matlagning. Men så kan man ju inte utföra operationer eller livsuppehållande insatser med hjälp av fotosken.

Jag minns plötsligt förra årets nyår som firades i ett köldnypet Berlin. På gatan drog folk små vagnar efter cyklarna med lådor som innehöll kol. För lite extra värme i spisen. Koleldad värme i Berlin. Nu bor jag i London. Temperaturen har inte sjunkit ned till minus i är än, det har varit en skonsam vinter. Men elektriciteten är dyr. På dagarna stänger vi av den. Är man hemma & jobbar får man ta på en extratröja & ett par raggsockar. När mörkret faller tänder vi lite mysbelysning med värmeljus. Fast att vi bor i det mest välisolerade hem jag haft in England drar det inte lite från fönstrena när man ligger i sängen & får drar upp duntäcket högt över öronen innan man somnar.

I alla fall, i Kashmir tröttnade folk för några dagar sedan & demonstrationer utanför huvudkontoret för ett lokalt elverk slöt upp. Plötsligt öppnades eld mot demonstranterna. "Central Industrial Security Force" kände sig stressade- säger den indiska inrikesministern i ett uttalande - de är inte så vana vid sådana där uppror, därför dödade man en 25årig man & skadade åtskilliga demonstranter i skottelden.


Fast snart fick elverket annat att tänka på. Då snön började falla slogs all elektricitet i hela dalen ut. Ungefär tolv miljoner människor utan ström mitt i busvädret. På National Highway 1A sitter folk fortfarande fast i sina bilar läser jag på lokala nyhetssidor på internet. Tre dagar har gått. För två insnöade bilister gick det riktigt illa. En hungrig björn identifierade dem som byte när de försökte hitta hjälp. De blev halvt uppätna.


Idag läser jag att vattentillförseln har upphört. Elen har kommit tillbaka i flera områden men man tillåter den inte alltför många timmar om dagen. Det är till att sparas på resurserna. I norr har sjukhusen fortfarande ingen el. Reservaggregaten funkar inte.
Väderleksrapporten säger -5,5°.
Min vän har inte skickar mail på några dagar. Det finns ingen ström till datorn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0